sâmbătă, 15 martie 2008

Ia-ţi practica în serios!

Practica este una din disciplinele obligatorii din planul de învăţământ care presupune că studentul îşi desfăşoară un program de pregătire de minim 90 de ore (3 săptămâni x 5 zile lucrătoare pe săptămână x 6 ore pe zi) într-o unitate economică, într-o organizaţie sau instituţie. În perioada practicii, studentul desfăşoară activităţi specifice şi îşi face temele pentru şcoală.

Activităţile specifice pe care le desfăşoară ţin de specificul activităţii organizaţiei şi de compartimentul, departamentul, funcţia sau biroul în care este repartizat studentul. În plus ţin de ceea ce îl interesează pe student.
La practică, studentul nu îl are pe profesor în spate şi trebuie să lucreze de unul singur. Trebuie să îşi completeze dosarul de practică şi raportul de activitate şi în acelaşi timp să dobândească noi cunoştinţe, să observe cum se aplică în practică elementele teoretice pe care el le-a studiat în facultate, să cunoască oameni noi etc.
Am alcătuit mai jos câteva elemente pe care studentul ar fi bine să le aibă în vedere în legătură cu practica sa:

Nu pierde oportunitatea să faci practică

Practica este o oportunitate de a vedea pe viu cum arată unităţile economice pe dinăuntru, de a vedea oameni la treabă, de a observa ce pricepuţi sau ce nepricepuţi sunt cei care lucrează (angajaţii) şi a răspunde la întrebarea: „Ce trebuie să ştiu eu pentru a fi calificat să lucrez în această organizaţie?”.

Provoacă discuţii personale cu oamenii din firmă

Prin practică studentul trebuie să „intre” în firme, să pună întrebări pentru a afla de ce este interesat (cel puţin pentru a părea interesat!!!), a vedea ce dificultăţi întâmpină angajaţii, dacă sunt mulţumiţi de munca lor, de plata lor, de relaţia cu şefii, de relaţia cu colegii.
Eu îţi sugerez să să îi întrebi pe cei pe care îi întâlneşti ce ar face ei dacă ar fi studenţi, adică ce cred ei că ar trebui să faci tu ca student, acum.

Fă practică la firmele la care ţi-ar place să lucrezi

Eu am găsit un termen pentru a caracteriza firmele care nu sunt atractive pentru viitorul loc de muncă: NECÂŞTIGĂTOARE! Ca la loz în plic. Lasă firmele necâştigătoare în pace- ele sunt în derivă iar cauzele nu te interesează pe tine acum.
Dacă nu eşti sigur că ţi-ar place să lucrezi la acea firmă este suficient să observi cum se comportă oamenii în acea organizaţie. Stau cumva cu haina pe ei la cinci fără cinci când se termină programul uitându-se la ceas pentru ca la cinci fix să o zbughească pe uşă? Atunci este rău. Nu ai ce sa inveti dintr-o unitate in care oamenii abia asteapta sa plece acasa.
Este bine să consideri că peste un an vei lucra în acea firmă. Această consideraţie te ajută la practică, vei şti mai bine ce te interesează, ce informaţii să culegi. Gândeşte-te la perioada de practică ca fiind ocazia de a vedea pe dinăuntru pe angajatorul tău preferat. Nu vei mai avea această ocazie de acum înainte.

Toate firmele bune caută oameni buni

Dacă eşti bun, atunci ar trebui să îţi alegi tu firma. Porneste de la premisa că eşti bun. Nu ai cum să greseşti. Poţi face ca această premisă să fie realitate. De tine depinde.
Încă ceva: dacă firma te-a acceptat să faci practică (internship) atunci are tot interesul să îşi aducă oameni buni. Înseamnă că te caută. Şo pe ea!

Niciun comentariu: