joi, 28 aprilie 2011

Șapte moduri prin care poți achiziționa cuvinte

Pornesc de la premisa ca tu, ca student, trebuie să te aprovizionezi cu idei și cunoștințe. Adică, cu cuvinte. Cuvintele sunt materia primă a ideilor și cunoștințelor. Ele compun ideile din capul tău, vorbele din gura ta și ceea ce scrii la examen pe foaie. Pe baza lor iei note, atât la facultate cât și în viață.
Pe baza lor te diferențiezi de necuvântătoare, adică de animale. Pe baza lor te poți face înțeles în fața oricui vei vrea să te înțeleagă, inclusiv de profesori, prieteni, șefi, angajați, colegi, adică oricine care te citește sau ascultă și pe care dorești să îi influențezi. De aceea trebuie să te aprovizionezi cu cuvinte.
Cum ai putea să faci aceasta? E clar că nu poți să mergi la piață și cumperi niște cuvinte, nici nu poți comanda de pe internet ori downloada de pe site-ul e-referate.ro. Încearcă mai degrabă următoarele:

Citește

Primul și cel mai important mod de achiziție a cuvintelor este prin citit. Poți să citești ce vrei tu, de la cărți și reviste, site-uri de internet articole pe bloguri de specialitate, newslettere și publicații electronice, cursuri universitare sau orice altceva. Crește­-ți viteza de citire, citește mai des, mai mult și din domenii cât mai diverse. Cumpără­-ți lampă de citit pentru a citi dimineața și seara sau noaptea în liniște. Poți să îți cumpere dispozitive electronice de citit, cum ar fi e-readere. Fă-ți abonamente de publicații scrise, acelea se pot citi mai ușor.

Scrie

Ca să scrii, trebuie ca întâi să fi citit. Dar după ce ai citit, prin scris îți vei valida cuvintele citite și le vei reține mai ușor. Plus că vei citi mai ușor și mai cu plăcere ceea ce ai scris tu însuți și vei citi cu mai mare atenție ceea ce au scris ceilalți atunci când vei compara ce ai scris tu cu ce au scris ei. Exersează-ți exprimarea în scris, vei avea nevoie de ea în viață. Apropo, scrie corect și cu diacritice!

Ascultă

Diferența dintre a auzi și a asculta este atenția pe care o mobilizezi. Îți recomand să începi cu ascultatul cursurilor profesorilor de la facultate (sic!) apoi poți să treci să asculți emisiuni vorbite la radio. Sau audio-book-uri. Poate vrei să te asculți pe tine însuți cum vorbești, ce cuvinte folosești și cum arata discursul tău ascultat de alții. Păi înregistrează-te și ascultă-te! Îți garantez că vei avea o mare surpriză.

Vorbește

Îți poți exersa capacitatea de exprimare vorbind, susținând referate, prezentări, discursuri. Îți recomand cartea lui Dale Carnegie, Cum să vorbim în public. Pentru ca să îți îmbunătățești în permanentă modul în care vorbești, înregistrează-te, ascultă-te și perfecționează-te! Sau găsește-ți cât mai multe ocazii să îi instruiești pe alții.

Învață limbi străine

Primul lucru pe care îl înveți în studiul unei limbi străine sunt cuvintele. Învățând cât mai multe cuvinte în limba străină, vei avea ocazia să îți rememorezi și să folosești corespondentul lor în limba română. Capacitatea ta de exprimare va crește, se va îmbunătăți.

Învață despre lucruri noi, domenii noi, discipline noi

La fel ca studiul unei limbi străine, orice domeniu nou sau disciplină nouă începe cu studiul unor cuvinte de bază care sunt des întâlnite și folosite în acel domeniu. Cu cât vei ști mai multe cuvinte din cât mai multe domenii cu atât vei avea un vocabular mai bogat pe care îl vei putea folosi în toate domeniile.

Frecventează școli

Pe lângă școala ta principală, ai mai putea să frecventezi și alte școli, cum ar fi o școală de oratorie, de actorie sau de poezie. Mai bine cu mai multe școli decât fără nici una.
Eu, ca profesor, am învățat să diferențiez studenții după cuvintele pe care le folosesc, după câte de multe, cât de clare, cât de diverse, cât de convingătoare și cât de corect sunt folosite. Și vreau să dau doar note bune. Din păcate, cei care nu citesc, nu scriu, nu ascultă, nu vorbesc, nu învață, nu știu nici o limbă străină - nici măcar limba română și nu frecventează școala mă împiedică să fac ceea ce vreau și stau în calea fericirii mele.

Niciun comentariu: