miercuri, 30 martie 2016

Norii de cuvinte - ce sunt și la ce folosesc?

Norii de cuvinte ne ajută să fii mai eficienți în învățare

Norii de cuvinte sunt excelente instrumente pentru cei care învață, atât pentru studenți și elevi cât și pentru profesori. De fapt, pentru toți oamenii care citesc, scriu, cercetează, explorează și se bucură de drumul cunoașterii.

Căci drumul cunoașterii este nemaipomenit de frumos. Doar că pe acest drum circulă o grămadă de ciudați care, neatenți și cu capul în nori :) se izbesc de tine dacă nu ești vigilent.

Ce sunt norii de cuvinte?

Un instrument care extrage dintr-un text cele mai des întâlnite cuvinte și le listează sub forma unei aglomerări de cuvinte pe un spațiu dat (poate fi foaia de hârtie sau tabla), cuvinte scris în ordine aleatoare, după cum apar în text. În aglomerarea respectivă, cuvintele care apar de cele mai multe ori în text sunt scrise cu fonturi de dimensiuni mai mari, cu cât apar mai des, cu atât fonturile sunt mai mari, așa încât cel care citește norul de cuvinte realizează rapid, care sunt cele mai des întâlnite cuvinte într-un anumit text. 

Poza de mai sus este norul de cuvinte al acestui articol. 

Norul de cuvinte îl ajută pe cititor să „fotografieze” sau „scaneze” foarte ușor conținutul unui text.

Norii de cuvinte reprezintă, de fapt, un instrument de utilizat în analiza de conținut. Cititorul norului va identifica cuvintele frecvente dintr-un text și va putea afla, în mare, despre ce este vorba înainte de a citi integral textul. Sunt excelente instrumente de folosit în educație și cercetare. 


Cum am folosit norii de cuvinte?

Am lucrat cu studenții la realizarea unui nor de cuvinte pentru diferitele conținuturi didactice. În exercițiul cu studenții, ei compuneau norul de cuvinte, scriindu-le pe tablă. Am conchis că un nor de cuvinte dens arată cât de mult au asimilat studenții un anumit conținut. Astfel, norul de cuvinte poate fi un instrument folosit pentru evaluarea asimilării conținutului unui curs și, de asemenea, un excelent instrument pentru învățare. În plus, elaborarea unui nor de cuvinte este un instrument de a învăța în comun. Utilizarea sa este utilă pentru a învăța pe mai departe pe tot parcursul vieții.


Cum îi poate ajuta norii de cuvinte pe studenți?

Studenții pot să analizeze documentele scrise de alții, precum și propriile lor documente. Cum? Prin copierea textului unui document într-un generator de nori de cuvinte. Astfel ei pot vedea rapid cuvintele care apar cel mai frecvent în respectivul text din document. 

Când e vorba despre propriile scrieri, norii de cuvinte îi pot ajuta pe studenți să vadă care sunt cuvintele pe care le-au folosit în mod frecvent în textele scrise de ei. 

Studenții ar putea folosi norii de cuvinte în timpul procesului de revizuire a unei compuneri proprii- de exemplu, un articol pe blogul personal, a unui referat sau a unui eseu. Norii de cuvinte vor arăta rapid studenților care sunt cuvintele pe care le-au folosit cel mai mult în text. Apoi ar putea să se gândească la sinonime pentru cuvintele pe care le-au folosit cel mai des în scrierile lor.


Aplicații generatoare de nori de cuvinte

Există câteva aplicații online cu care pot fi creați nori de cuvinte. Cel mai folosit generator de nori de cuvinte este Wordle.com, dar există și altele. Iată nouă generatoare de nori de cuvinte care nu sunt Wordle.

De asemenea, există aplicații care funcționează sub forma unor extensii. Am aflat recent despre Word Cloud Generator Add-on for Google Documents. Un scurt tutorial video despre cum funcționează și cum poate fi instalat Word Cloud Generator găsiți aici

Cum arată un nor de cuvinte?

Iată cum arată norul de cuvinte al publicației mele mai vechi- Efervecențe, așa cum ne spune Wordle:

Sugestii pentru studenți și pentru cei care vor să învețe să extragă maximum de utilitate din acest instrument

Faceți exerciții de relizare a norilor de cuvinte umplând o foaie, o tablă, o foaie de flipchart, o coală A3 cu cuvinte dintr-un anumit domeniu. Faceți asta în comun cu alți colegi sau prieteni. Va fi chiar distractiv. Apoi, asupra cuvintelor scrise la întâmplare procedați la clasificare, formarea de propoziții, realizarea de diagrame și legături între cuvintele scrise, colorați sau hașurați cuvintele în culor diferite după categoriile din care fac parte, inițiați și dezvoltați categorii atribuindu-le culori sau semne iconice particulare (de exemplu, cerc, pătrat sau triunghi), realizați hărți conceptuale sau infografice folosind cuvintele din nor.

Jucați-vă cu cuvintele. E distractiv.

Niciun comentariu: